BiografiePas 17 mocht Klára al naar de Franz Liszt-Academie in Boedapest, waar ze studeerde bij Zoltán Kocsis en György Kurtág. Met een beurs van András Schiff volgde ze zijn cursussen kamermuziek in Prussia Cove (VK). In 1985 won ze de eerste prijs Ettore Pozzoli-concours in Milaan en in 1988 werd ze prijswinnaar in de Dublin International Piano Competition. Als resultaat kreeg ze een contract bij Columbia Artist Management in New York en trad ze op in meer dan honderd concerten in de VS en Canada, o.a. bij het Ravinia Festival en het Kennedy Center in Washington. Daarna speelde Klára Würtz nog honderden concerten over de hele wereld, o.a. op het International Piano Festival van Williamtown, de Carnegie Hall, Concertgebouw Amsterdam, La Roque d'Anthéron en in het Mozarteum. Momenteel doceert Klára Würtz aan het conservatorium van Utrecht en woont samen met haar man en dochter in Amsterdam.Door haar aangeboren muzikale intuïtie en verbeeldingskracht is Klára Würtz in staat om de essentiële muzikale boodschap over te brengen van de werken die ze uitvoert, zowel structureel als emotioneel. Door haar buitengewone charisma heeft ze het zeldzame vermogen om haar publiek betoverd te houden. De volledige natuurlijkheid, de schoonheid van haar toon en haar feilloze techniek maken haar een favoriete en geliefde artiest bij het publiek over de hele wereld. Gramaphone, ’s werelds meest invloedrijke klassieke muziekmagazine, noemt Würtz één van de beste pianisten/muzikanten die momenteel optreden in Europa.
Hoewel ze een uitgebreid repertoire heeft, ligt haar kracht en focus vooral op het klassieke en romantische repertoire. Ze maakte meer dan dan 40 cd's, van Mozart tot Bartók. In 2022 kwam haar opname van Bachs Goldberg Varationen op de markt. Gramophone publiceerde in december “The best piano recordings” en “The Best JS Bach recordings of 2022”. In beide categorieën wordt Klára Würtz’ opname van Bachs Goldberg Variationen tot de allerbeste gerekend: "Klára Würtz verkent Bachs buitengewone en vereerde set variaties met onbaatzuchtige inzet en persoonlijkheid, en brengt delicatesse, drama en architectonische pracht in deze grote muziek." Rob Cowan, schrijver en muziek presentator van de bekende Cowan’s Classics zaterdagavond show in Engeland noemt Klára Würtz in zijn review vanhaar Goldberg Variationen een “gerijpt wonderkind” die haar uitvoeringen brengt in een "ontwapenende frisheid", waarbij openlijk vertoon of geaffecteerdheid vermeden wordt ten gunste van puur muzikale waarden.
De Goldbergvariaties behoren tot het late werk van Bach, waarin de componist de mogelijkheden van muzikale thema's tot het uiterste exploreerde in een spel van variaties, canons en fuga's. De variaties zitten vol met virtuoze vondsten. Bach gebruikt verschillende emoties, verhaallijnen en technieken en citeert zelfs twee volkswijsjes. Ook gebruikt hij invloeden uit de muziek uit Frankrijk en Italië van dat moment. De Goldberg-variaties bevestigen de briljante constructie van zijn muziek, en onderstrepen zijn geniale vertelkunst en virtuositeit als componist.
Maar wie was Goldberg?Eén van de opdrachtgevers van Bach was de welgestelde Russische ambassadeur Hermann Carl Von Keyserlinck, die aan het Saksische hof werkte. De diplomaat, die later in de adelstand werd verheven, ontwikkelde in de loop der jaren een bijzondere band met Bach. Hij was echter regelmatig ziek, lag ’s nachts wakker van de pijn en was bang voor de dood. Hij vroeg Bach om muziek te componeren met als specifieke doel zijn slapeloosheid wat te verzachten. Sommigen zeggen dat de graaf wat ‘vrolijke’ muziek zocht. De inmiddels 55-jarige Bach ging aan de slag. Als basis gebruikte hij een aria die hij in 1721 (twintig jaar daarvoor) al had geschreven in het Klavierbüchlein für Anna Magdalena Bach. Op basis van hetzelfde, steeds terugkerende akkoordenschema van deze aria schreef hij in totaal dertig prachtige, eindeloze variaties. Von Keyserlinck had een jonge, virtuoze klavecinist in dienst, Johann Gottlieb Goldberg. Hij woonde lange tijd bij de graaf in huis. Het verhaal gaat dat hij 's nachts urenlang de variaties speelde bij de slaapkamer van de graaf, op een klavecimbel in het aangrenzende vertrek. Aan hem danken de variaties hun naam. Of dat de pijn van Von Keyserlinck heeft verlicht vertelt het verhaal niet, maar als dank overlaadde hij Bach met honderd Louis d’Or goudstukken.